Wdrożenie nowego produktu w ZM Pelikan

Wędliny z kategorii premium są dla zakładów mięsnych bardzo istotnym elementem oferty. Pozwalają one na kreowanie wizerunku marki wokół tego typu produktów (tzw. top of mind), a jednocześnie dają atrakcyjną możliwość zwiększania marżowości swojej oferty. Z uwagi na wysoką konkurencyjność rynku, obfitego w różnorodne rozwiązania w zakresie produktów kategorii premium, istotną rolę w zakresie wyróżnienia produktu odgrywa jego wygląd. Jest to element komunikujący potencjalnemu klientowi wyższy standard i szczególną jakość oferowanego produktu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów na nadanie wędlinom niepowtarzalnego charakteru poprzez kreowanie ich odpowiedniego wizerunku, Grupa Nomax opracowała nowy typ osłonek.

Jadalna osłonka w dowolnym kształcie z nadrukiem

Collarex to osłonka tekstylna w dowolnym kształcie z wewnętrzną warstwą kolagenową, w tym także z opcją transferu jadalnego nadruku na wyrób. Osłonka ta dedykowana jest dla tradycyjnego przetwórstwa mięsnego i przeznaczony jest do produktów wędzono-parzonych, suszonych lub podsuszanych, opartych na bazie farszów o różnym stopniu rozdrobnienia, zarówno wieprzowych jak i drobiowych. Dzięki szerokim możliwościom kształtowania wyrobu wędliniarskiego, Collarex stanowi doskonałe i nowatorskie narzędzie do wyróżnienia produktów w miejscu sprzedaży. Opracowanie osłonki kolagenowej o dowolnej formie stanowi kolejny krok w celu rozwoju oferty Grupy.

Podlaski innowator wdraża jako pierwszy nową osłonkę

Zakład Mięsny „Pelikan” powstał w 1995 roku. Od początku swojego istnienia zorientowany jest na produkcję najwyższej jakości produktów o tradycyjnym smaku i wyglądzie. To także zakład ciągle poszukujący nowych rozwiązań, stale i śmiało próbujący urozmaicić swoją ofertę, dzięki czemu klienci zakładu mają dostęp do nowych smaków, utrzymanych w dawnym, tradycyjnym podlaskim klimacie.

Regularnie odwiedzam strony różnych dostawców celem wyszukiwania nowinek i inspiracji dotyczących produktów wędliniarskich – mówi Pani Beata Pawlak, kierownik biura zakładu. Podczas jednej z wizyt na stronie Grupy Nomax zauważyłam nowość – jadalną osłonkę kolagenową przeznaczoną do kształtowania wyrobu. Było to inspiracją do nowego produktu, który mogłabym wprowadzić do oferty zakładu „Pelikan”. Zainteresował mnie szczególnie oryginalny, ciemnobrązowy kolor osłonki ze zdjęcia. Osłonka ta zwróciła moją uwagę jako innowacja, coś całkowicie innego od tego, z czym dotychczas spotkałam się na rynku – przyznaje Pani Beata.

Przebieg wdrożenia

Od pomysłu Pani Pawlak do jego realizacji nie upłynęło wiele czasu. Wdrożenie Collarexu odbyło się bardzo szybko i sprawnie – po złożeniu zamówienia na próbną partię osłonek, przedstawiciele i technolodzy Grupy Nomax przeprowadzili w zakładzie szkolenie dotyczące sposobu pracy z osłonką w warunkach produkcyjnych. Klient, który dotychczas nigdy nie miał styczności z osłonką tego typu, sam przeprowadził wstępną produkcję i bez problemu uzyskał oczekiwany efekt po pierwszej próbie.

Bardzo łatwo udało nam się przeprowadzić zarówno wstępną, jak i kolejne produkcje wędlin z osłonką Collarex. Szkolenie przeprowadzone przez Grupę Nomax oraz podane przez producenta zalecenie technologiczne odpowiadały na wszystkie moje pytania i były bardzo przystępne – wyjaśnia Pan Zenon Taudul, technolog zakładu.

Efektownie i efektywnie

Największą zaletą osłonki jest nadanie wędlinie wyjątkowego, rustykalnego wyglądu, przy jednoczesnej wyśmienitej zgryzalności produktu. Dzięki temu wędlina ZM Pelikan w osłonce Collarex cieszy się coraz większym powodzeniem wśród klientów sklepów firmowych zakładu - wyjaśnia Marek Stępel, product manager w Grupie Nomax. Co ważne, produkt w osłonce Collarex w ZM Pelikan jest dostarczany do sklepów bez ściągania zewnętrznego nośnika – włókniny, która ma na celu uformowanie produktu. Klient zauważył, że pozostawienie produktu w osłonce tekstylnej pozwala mu na wywarcie dodatkowego, ciekawego efektu i podtrzymanie tradycyjnego wyglądu produktu – dodaje Pan Marek.

Szynkowa z indyka w osłonce Collarex to produkt o bardzo dobrych walorach smakowych, a zastosowanie nowego typu opakowania dodatkowo pozwoliło ZM Pelikan na uplasowanie tego produktu w kategorii wędlin premium, co wpisuje się w całościową ofertę zakładu oraz umożliwia zwiększenie przychodów z jego sprzedaży.

LinkedIn @GrupaNomax

LinkedIn

Blog Ekspercki Blog

pl

Newsletter

Aktualności. Nowości produktowe. Bieżące wydarzenia