Wygoda i szeroka dostępność to jedne z największych zalet, za które konsumenci cenią wędliny plastrowane. Nic dziwnego, że kategoria ta ciągle dynamicznie się rozwija – zwłaszcza w sieciach dyskontów.
Dotychczas Zakłady Mięsne, produkujące tego typu wyroby, korzystały ze znanych i sprawdzonych rozwiązań. Jednak metody te potrzebują usprawnień. Używanie osłonek z przyprawami wiąże się z obsypami, wiecznie brudnymi przyrządami oraz krótkimi okresami przydatności gotowych produktów. Rynek potrzebuje nowego rozwiązania, którym jest SpiceBar – osłonka transferująca przyprawy o właściwościach barierowych.
Spicebar jest rozwiązaniem przeznaczonym dla Zakładów wymagających barierowości przy produkcji wędlin w otoczce z przypraw. Osłonka ta cechuje się wysoką stabilnością kalibru na całej długości batonu. Pozwala to na uzyskanie powtarzalnej średnicy plastra oraz trwałe i równomiernie pokrycie wybraną przyprawą. Wysokie właściwości barierowe SpiceBaru zapewniają także zwiększoną wytrzymałością mechaniczną. Eliminuje to ubytki procesów produkcji i wydłuża okres przechowywania produktów przed plastrowaniem, co wiąże się ze znacznymi oszczędnościami finansowymi dla Zakładu. Pozwala to na optymalizację i kumulację produkcji, tworząc wyroby na stan, w oczekiwaniu na zamówienia. Jest to szczególnie korzystne dla firm współpracujących z dużymi sieciami handlowymi, które często zaskakują krótkimi terminami realizacji zleceń, składanymi w związku z nagłymi akcjami promocyjnymi.
Dotychczasowi użytkownicy osłonki SpiceBar zwracają także uwagę na wysoką aromatyczność produktów, jednak zdecydowanie najbardziej cenią sobie czysty proces transferu przyprawy. Ma to szczególne znaczenie tam, gdzie używane są przyprawy o bardzo wyrazistych, mocno barwiących kolorach, wymagające użycia mocnych środków czyszczących po procesie obróbki. Koniec z myciem przyrządów po każdym cyklu!
- Osłonka SpiceBar to świetne rozwiązanie dla produkcji wyrobów parzonych, przeznaczonych do plasterkowania – zarówno wieprzowych, jak i drobiowych. Szeroki wybór dostępnych przypraw i posypek pozwala nie tylko modyfikować wygląd produktu, ale także nadać mu wyjątkowy aromat i niepowtarzalny smak – mówi Adrian Woźnica, Technolog Grupy Nomax. Barierowe funkcje osłonki gwarantują minimalizację ubytków termicznych, co przekłada się na brak utraty wydajności osłonki w trakcie procesu parzenia. Barierowość skutkuje również znacznym wydłużeniem terminu przydatności do spożycia produktu w osłonce SpiceBar. Dzięki temu producent może skorzystać z możliwości produkowania i przechowywania większych szarż produkcyjnych. Jednocześnie, gotowy produkt w ogóle na tym nie traci – dodaje.
Przygotowanie tego typu produktu nie było jednak łatwe. Droga od początkowych prób i testów do pierwszego wdrożenia w Zakładzie Mięsnym była wyjątkowo wyboista i trwała kilka lat! Nomax rozpoczął prace nad tym projektem jeszcze w 2015 roku, w ścisłej współpracy z partnerem zagranicznym. Po drodze napotykaliśmy wiele trudności - dopasowanie surowców o odpowiednich właściwościach, wybranie i opracowanie autorskiej metody powleczeń czy sposobu formowania osłonki oraz testy, testy i jeszcze raz testy…. Dziś z całą pewnością powiedzieć możemy, że po miesiącach ciężkiej pracy powstał produkt spełniający oczekiwania rynku. Nie odkładamy jednak projektu na półkę i stale udoskonalamy to rozwiązanie, pilnie słuchając uwag Klientów i ucząc się tego produktu razem z Nimi. Jednak już teraz trzeba podkreślić, że z uwagi na swoje szczególne właściwości, SpiceBar to najwyższej jakości produkt na rynku osłonek z przyprawami.
LinkedIn @GrupaNomax
Blog Ekspercki Blog
Design Thinking w praktyce, czyli jak ugryźć tradycję we współczesnym zakładzie mięsnym?
Na dzisiejszym rynku produkcji wyrobów mięsnych funkcjonuje wiele sprawnie działających, dużych zakł...
Czytaj więcej